Democràcia, llei i procés: una visió de passat i de futur.

Antoni Bayona, Lletrat Major del Parlament de Catalunya entre 2012 i 2018, va ser el ponent convidat al debat del Grup de Confiança de la Fundació Internacional Olof Palme. L’acte es va celebrar el passat 2 de febrer de 2021 en format híbrid, presencial i per videoconferència a la seu de la Fundació a l’Avinguda Drassanes 3 de Barcelona.

El jurista Antoni Bayona va fer una presentació amb el títol: Democràcia, llei i procés: una visió de passat i de futur.

Bayona va explicar que posar el principi democràtic per damunt del principi de la legalitat podria argumentar-se quan ens trobem en estats de règim autoritari perquè això legitima trencar amb la legalitat vigent. En canvi, és absurd argumentar-ho quan ens trobem en un estat democràtic. En aquest cas, no podem dissociar la legalitat de la democràcia perquè la legalitat neix de la democràcia i la democràcia necessita també un marc jurídic.

El projecte polític per la independència a Catalunya, evidentment s’ha de respectar democràticament. Tot i això, Bayona va explicar que, pensar que els propis catalans des del seu Parlament podien exercir el dret a l’autodeterminació en la via d’entrar amb conflicte amb l’Estat tenia totes les de perdre. Bayona va voler recalcar que les lleis en sí mateixes no tenen el poder màgic de canviar la realitat.

Bayona va posar en relleu que la gestió del projecte polític que s’ha fet des de Catalunya no ha estat bona i ha comportat unes conseqüències molt negatives. Aquestes conseqüències han estat entre altres, l’alteració de la percepció de la democràcia per part de la ciutadania, la manca de confiança en la separació de poders i la condemna de polítics per sedició. De fet, segons Bayona, la reacció de l’estat aplicant el codi penal d’aquesta manera, ha fet que els polítics es convertissin en màrtirs i ha legitimat en part la seva actuació.

Al final de la intervenció es va obrir un interessant debat entre els assistents.