POPULISME I XENOFÒBIA EN L’ERA POST-TRUMP

Gabriel Colomé, Professor titular de Ciència Política de la UAB i fundador del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya, va ser el ponent convidat al debat del Grup de Confiança de la Fundació Internacional Olof Palme. L’acte es va celebrar el passat 10 de desembre de 2020 en format híbrid, presencial i videoconferència a la seu de la Fundació a l’Avinguda de les Drassanes 3 de Barcelona.

El Professor Gabriel Colomé va fer una presentació sobre Populisme i Xenofòbia en l’era Post-Trump.

Durant la seva ponència Colomé va repassar els indicadors de populisme i els indicadors de post-veritat així com els mecanismes que s’utilitzen per convertir una mentida en veritat.

Gabriel Colomé va raonar els motius que han fet créixer el populisme arreu del món i que ell anomena la rebel·lió dels exclosos. Els exclosos són aquelles persones que l’economia ha enfonsat, el sistema va salvar els bancs de la crisi 2008-2015 però no les persones afectades que han utilitzat el vot com a forma de protesta i com a vot de càstig del malestar democràtic. És un vot que respon al ressentiment i a la queixa pel mal funcionament de l’ascensor social. Per això, exposa Colomé que quan els partits populistes s’institucionalitzen, quan formen part del govern i les institucions, perden la seva originalitat i popularitat.

Colomé també va introduir un concepte relativament nou: el Sharp Power que és l’ús de polítiques diplomàtiques manipulatives per part d’un país per influir i debilitar el sistema polític d’un altre país adversari. Gabriel Colomé va posar com a exemple Rússia i Xina que influeixen en la opinió pública per influir a les votacions dels països europeus i els Estats Units.

Pel que fa a la situació política actual a Catalunya, Colomé va comparar la divisió en dos blocs polaritzats de la societat catalana amb la rebel·lió de Pasqua de 1916 a Irlanda.

Colomé va argumentar que pel govern d’Artur Mas, l’excusa de la independència era un mecanisme que permetia establir un objectiu llunyà per evitar que es qüestionés les polítiques públiques que s’estaven duent a terme a Catalunya basades en retalles i austeritat.

Gabriel Colomé opina que Catalunya ha estat el gran laboratori del populisme i de postveritat. Creu que el paral·lelisme entre Trump i Puigdetrump és evident.

Al final de la intervenció es va obrir un interessant debat entre els assistents.