Dones invisibles a la medicina

Carme Valls, metgessa i directora del programa de dones, salut i qualitat de vida als CAPS, va ser la ponent convidada al debat del Grup de Confiança de la Fundació Internacional Olof Palme. L’acte es va celebrar el 26 de març de 2021 en format híbrid, presencial i per videoconferència a la seu de la Fundació a l’Avinguda Drassanes 3 de Barcelona.

El debat va tenir per títol: Dones invisibles per la medicina, que és també el títol de l’últim llibre de Carme Valls.

Durant la ponència, la metgessa va posar sobre la taula la manca de recerca diferenciada per a les dones que històricament hi ha hagut a la medicina. El desconeixement de la diferència dels simptomes que pateixen dones i homes en algunes malalties ha comportat errors en la diagnosi de les pacients.

Durant la primera i la segona onada de la pandèmia les dones es van contagiar més que els homes degut, entre altres, a factors socials, com el fet que són elles les que es troben a una primera línia perquè son les que prenen el paper de cuidadores.

Dones i homes som diferents, perquè el nostre cos reacciona de maneres diferents en l’espai i en el medi ambient i també desiguals perquè les relacions de poder i socials hi intervenen. Tot i això, tal com Carme Valls denuncia, la ciència de la diferencia no és a les facultats.

La metgessa també va destacar les conseqüències a la salut derivades del canvi climàtic: per l’aire, per l’aigua o pels aliments. Va explicar que cada vegada les nenes tenen la primera regla més aviat i que aquest fet està relacionat amb la contaminació ambiental.

Després de la ponència, els assistents van participar del debat fent preguntes i reflexions sobre la temàtica.