Europa en un món imprevisible

Carles Casajuana, Diplomàtic i escriptor, va ser el ponent convidat al debat del Grup de Confiança de la Fundació Internacional Olof Palme. L’acte es va celebrar el passat 25 de febrer de 2021 en format híbrid, presencial i per videoconferència a la seu de la Fundació a l’Avinguda Drassanes 3 de Barcelona.

El diplomàtic va fer una presentació amb el títol: Europa en un món imprevisible.

El ponent va explicar que Europa viu una situació paradoxal, ja que representa el 8% dels habitants, el 20%  de la producció i el 50% de les despeses socials del món. Això demostra el privilegi que és néixer a Europa.

Durant la seva intervenció, Casajuana va parlar de la desoccidentalització del món que ha deixat a Europa en una situació més marginal, així com del canvi tecnològic, un factor de gran inseguretat perquè el marc institucional no s’està sabent adaptar a les noves tecnologies i no pot gestionar les grans empreses. També va parlar de la desigualtat com a factor de distorsió social. En una societat on la productivitat no augmenta, estem condemnats a què el que guanyi algú ho perdi algú altre. Se suposa que hi ha una igualtat d’oportunitats que fa que el sistema de meritocràcies funcioni però la realitat és que existeixen factors socioeconòmics i culturals que ho impedeixen.

Casajuana va acabar la seva intervenció amb un missatge d’optimisme, recalcant que la victòria de Joe Biden als Estats Units afavoreix els interessos de la Unió Europea.

Després de la ponència, tots els assistents van participar del debat amb les seves preguntes i reflexions.