Miquel Iceta ponent als esmorzars del Grup de Confiança

El dia 3 de novembre del 2017 Miquel Iceta, Primer Secretari del PSC, va ser el convidat a l’esmorzar del Grup de Confiança de la Fundació Internacional Olof Palme celebrat a l’Hotel Sagrada Família de Barcelona per explicar la situació política a Catalunya com a candidat a les eleccions al Parlament del proper 21 de desembre.

Va iniciar la seva explicació resumin els fets que han desembocat en la aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola i la convocatòria de eleccions autonòmiques. Segons Iceta, en la situació prèvia al augment del independentisme existia un pactisme entre el govern central i les forces nacionalistes. Intentant renovar aquest pacte, es va proposar un nou Estatut d’Autonomia que va ser refusat pel Partit Popular que va presentar diversos recursos al Tribunal Constitucional, fet que va provocar el sorgiment d’una desafecció entre Catalunya i Espanya. L’any 2010 es va dictar sentència, i l’independentisme, fins llavors una posició minoritària en vots i escons al parlament, començà a agafar força.

Per al ponent el camí cap a la independència iniciat al 2012 es va començar sense majoria i de forma il·legal, sense voler reconèixer les conseqüències que se’n derivarien  i sense la preparació adequada. Aquest fracàs a nivell polític generarà molta frustració en la població, tan social com econòmica. Tard o d’hora es començarà a veure l’impacte en l’economia. L’impacte posa en qüestió l’excel·lència catalana.

El Partit Popular des de el govern sembla no tenir proposta alternativa mas enllà de judicialitzar el conflicte. Un cop feta la declaració  d’independència al Parlament el dia 27 de octubre la aplicació de l’article 155 es va fer inevitable.

Per concloure,  Iceta va indicar que feia falta trobar un ampli acord de majories on no es tan importa’n amb qui es pacta sinó que es pacta. Les forces polítiques s’han de posar d’acord amb el que volen.

En el torn obert de debat amb dels assistents, es van plantejar una sèrie de preguntes que van generar un interessant i enriquidor debat, que va allargar l’esmorzar més enllà de la seva hora habitual de finalització.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *