La Secretària d’Estat de Comerç als Esmorzars del Grup de Confiança

La senyora Marisa Poncela, Secretària d’Estat de Comerç del Ministeri d’Economia, va ser la ponent convidada a l’esmorzar – col·loqui del Grup de Confiança de la Fundació Internacional Olof Palme celebrat a l’Hotel Sagrada Família de Barcelona el passat dimecres, 18 d’abril de 2018.

La senyora Poncela va obrir la seva ponència explicant que tant a Espanya com a Catalunya s’havia experimentat un creixement econòmic per sobre de la previsió, tot i que a nivell mundial, i especialment als EUA, ha avançat el proteccionisme. Per això, la senyora Poncela va insistir en que era necessari que Espanya i Europa seguissin sent lliurecanvistes, per tal de fer front a l’onada proteccionista i afavorir el creixement.

Sobre el mercat interior espanyol, la senyora Poncela va comentar que amb l’entrada de l’euro, Espanya va experimentar un increment dels costos laborals que va afectar a la competitivitat. Després de la recent crisis econòmica, ja fa més de 4 anys que Espanya creix a l’entorn del 3% del PIB i s’han recuperat 2 milions de llocs de treball.

La senyora Marisa Poncela va recalcar que a banda d’impulsar el lliurecanvisme, el camí pel creixement del comerç havia de passar per la implementació de les noves tecnologies. En aquest sentit va destacar que Europa anava per darrera dels EUA i Àsia en la implementació tecnològica, especialment en tecnologia fotònica i intel·ligència artificial. La Secretària d’Estat va recordar que el repte era justament la inversió en intel·ligència artificial, perquè les empreses que l’havien incorporat, havien experimentat uns creixements espectaculars. Poncela va afegir que el turisme havia estat el primer sector en incorporar les noves tecnologies en la gestió empresarial i que ara ho estaven implementant el sector bancari i el sector comerç.

Poncela va citar Über, Spotify i Cabify com algunes de les empreses que utilitzen les noves tecnologies en els seus serveis. Segons ella, aquestes empreses estan obrint el mercat i estan empoderant el consumidor a l’hora d’escollir com i quan consumeix, obligant-nos a tots a replantejar-nos el sector del comerç de manera diferent a la tradicional.

Per últim, la senyora Poncela feia una crida a la rectificació  per part dels representants polítics catalans, perquè l’article 155 de la Constitució pugui ser retirat.

Finalment, es va obrir un debat molt participatiu.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *